G-ijshockey

Para-ijshockey, vroeger ice sledge hockey genoemd, staat sinds Lillehammer 1994 op het programma van de Paralympische Spelen.

Deze spectaculaire sport - een belangrijke attractie op de Spelen - is de Paralympische variant van ijshockey. De sport wordt beoefend op een schaatsbaan, waar twee ploegen van 6 spelers het tegen elkaar opnemen. Elke speler neemt plaats op een slee en heeft twee sticks, waarmee hij zich kan voortbewegen (puntige kant) en waarmee hij ook de puck kan kaatsen (kant van het “blad”). De regels zijn dezelfde als in ijshockey, op enkele aanpassingen na m.b.t. het materiaal.

Classificatie

Para-ijshockey wordt beoefend door atleten met een handicap aan de onderste ledematen.

Er zijn geen handicapklassen. De spelers kunnen verschillende beperkingen hebben: amputatie, verlamming, enz. Ze moeten wel een minimale handicap vertonen (d.w.z. aan bepaalde wetenschappelijke criteria voldoen) om in aanmerking te komen voor deze sport.

Internationale federatie

Op internationaal niveau valt para-ijshockey onder het toezicht van het World Para Ice Hockey, dat deel uitmaakt van het International Paralympic Committee.

Liga's

Meer over para-ijshockey in België? Afspraak op de site van de twee leden van BPC: G-sport Vlaanderen en LHF.