Biatlon

De biatlon staat sinds Lillehammer 1994 op het programma van de Paralympische Winterspelen.

Het gaat om een langlaufwedstrijd over 7,5 km (korte afstand) of 12 km (lange afstand), opgedeeld in rondes van 2 of 2,5 km. Tussen twee rondes staan de atleten stil voor een schietronde van telkens vijf schoten. De doelen liggen op een afstand van 10 m. Per gemist schot wordt een straftijd aangerekend.

Classificatie

Deze skisport wordt beoefend door personen met een lichamelijke of visuele beperking.

Men onderscheidt: 

  • Staand skiën (klasse LW2 tot LW9) voor personen met een motorische handicap (aan het boven- en/of onderlichaam) die rechtopstaand kunnen skiën.
  • Zittend skiën (klasse LW10 tot LW12) voor personen met een beperking aan de benen en (in bepaalde klassen) de romp.
  • Ski voor atleten met een visuele beperking (klasse B1 tot B3). In klasse B1 (zwaarste visuele handicap) is begeleiding door een gids verplicht. De gids skiet vóór de atleet en informeert hem luidop over het parcours. In klasse B2 en B3 mag de atleet zelf kiezen of hij/zij het parcours al dan niet met een gids wil afleggen. Tijdens de schietronde worden deze atleten geholpen door geluidssignalen.

We herinneren eraan dat de handicapklasse met het hoogste getal overeenkomt met de lichtste handicap.

Internationale federatie

Op internationaal niveau valt de biatlon onder het toezicht van het World Para Nordic Skiing, dat deel uitmaakt van het International Paralympic Committee.

Liga's

Meer over biatlon in België? Afspraak op de site van de twee leden van BPC: G-sport Vlaanderen en LHF.