Rolstoelrugby

Het rolstoelrugby, bijgenaamd ‘Murderball’ omwille van het spectaculaire karakter van de sport, was nog een demonstratiesport tijdens de Paralympische Spelen van Atlanta in 1996, maar mocht zich vier jaar later ook effectief een paralympische discipline noemen in Sydney. Deze gemengde sport, die geen olympische tegenhanger heeft, werd opgericht in de jaren 70 in de Canadese stad Winnipeg door personen met een verlamming aan de vier ledematen als gevolg van een letsel aan de nekwervelkolom. 

Het rolstoelrugby is een indoorsport die gespeeld wordt door twee (al dan niet gemengde) teams van vier spelers. Elke keer als een speler met de bal onder controle op of over de doellijn van de tegenstanders rijdt, scoort het team een punt. De spelers dragen, stuiteren of passen een volleybal, terwijl ze zich naar het doelgebied van de tegenstanders verplaatsen.

De speler in balbezit moet de bal om de tien seconden stuiteren of naar een teamgenoot overspelen. Wanneer de speler in balbezit met twee wielen op de doellijn staat, krijgt zijn team een punt. Het team met de meeste punten wint de match. Een match wordt gespeeld in vier rondes van een kwartier met acht minuten pauze. Het speelveld voldoet aan de officiële afmetingen van een basketbalveld, maar moet enkel doellijnen, achterlijnen en een middencirkel hebben.

Classificatie

Om zich te kwalificeren, moeten de atleten toegelaten worden conform het classificatiesysteem van de International Wheelchair Rugby Federation (IWRF). Rolstoelrugby groepeert zeven puntencategorieën: 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5. De atleten krijgen punten (classificatie) op basis van hun functionele capaciteit om de rugbytechnieken en -manoeuvres uit te voeren. Hoe kleiner de handicap, hoe hoger de score. Het totale aantal punten van de vier veldspelers mag niet hoger zijn dan 8.

Rolstoelrugby vereist een speciale sportrolstoel met een stevig frame, vier wielen met dubbele antikantelwieltjes en een speciale dubbele bumper voor rugby. Bovendien speelt een verdediger in een andere rolstoel dan een aanvaller.

Internationale federatie

De International Wheelchair Rugby Federation (IWRF) coördineert het rolstoelrugby internationaal.

 

Liga's

Wilt u meer weten over het rolstoelrugby in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF. Beide sportfederaties zijn lid van het BPC.