WK zwemmen – Michelle Franssen opnieuw vierde

Gepost op 05 Dec. 2017

Eén Belgische medaille is voorlopig de oogst op de World Para Swimming Championships. Michelle Franssen viel maandag net naast het podium op de 200m wisselslag. In dezelfde discipline tikte Aymeric Parmentier aan als vijfde.

Onze zwemmers blijven onze Belgische driekleur vertegenwoordigen in Mexico City.

‘s Zondag kwam enkel Maarten Libin aan de start op zijn 100m schoolslag in klasse SB6 (dubbele bovenbeenamputatie). Sterke hoop in het Belgische kamp, want de zwemmer had een uitstekende voorbereiding en een veelbelovende tijd neergezet. Na zijn 1:31 in de reeksen, werd hij helaas direct uitgesloten wegens een verboden hoofdbeweging. Een zware beslissing die niet te betwisten viel.

Michelle Franssen mocht maandag als eerste het water in voor haar 200m wisselslag, één van haar favoriete disciplines. In klasse SB14 (verstandelijke handicap) plaatste ze zich voor de finale dankzij een vijfde plaats in de series. In de finale zwom ze een identieke koers als tijdens de reeksen: een goede doorkomst na 100 meter, maar ze kon haar inspanning niet tot het einde doortrekken.
Franssen klokte af als vierde in 2:43.40, ver boven haar persoonlijk record. Een ontgoochelend eindresultaat, want Michelle Franssen zou met een goede conditie altijd op het podium gestaan hebben.

Céline Deleuze maakt als 18-jarige haar debuut op het wereldkampioenschap. Zij kwam in actie op de 50m vrije slag in klasse SB7 (hemiplegie). Haar chrono van 39.19 leverde een zesde plek op en bemachtigde een finaleticket.  In de slotrace ging ze iets minder snel (39.54) en eindigde bijgevolg op een zevende plaats. Op woensdag staat haar lievelingsnummer, de 400m vrije slag, geprogrammeerd.

Aymeric Parmentier, die zaterdag zijn WK opende met een medaille (lees hier meer), betwistte maandag de rechtstreekse finale op de 200m wisselslag in klasse SB14 (verstandelijke handicap). Zijn zwemtijd bedroeg 2:28.96, wat hem een vijfde plaats opleverde.

Het kampioenschap loopt nog tot en met donderdag.

De World Para Swimming Championships stonden initieel geprogrammeerd in de maand september. Door de zware aardbeving die Mexico getroffen had, werd de datum verplaatst naar een later tijdstip.  Deze kalenderwijziging betekende ook de afzegging van enkele landen.