WK goalbal : België verovert brons en daarbij horend ticket voor Tokio 2020

Gepost op 08 Jun. 2018

Het nationale herenteam goalbal schreef zonet geschiedenis op de wereldkampioenschappen in het Zweedse Malmö. In de kleine finale versloeg het Paralympisch kampioen Litouwen om zo de eerste WK-medaille ooit voor ons land te veroveren. Als kers op de taart krijgt België een ticket voor deelname aan de Paralympische Spelen van Tokio 2020.

Na een weergaloze poulefase (7 overwinningen op 7) en een stevige overwinning in de kwartfinales tegen ‘s werelds nummer zeven Iran, bekampten onze landgenoten deze voormiddag Duitsland voor een plek in de finale. De Belgen kwamen vier maal op voorsprong en gingen rusten met 4-4, maar in het midden van de tweede helft gingen onze oosterburen erop en erover (5-10).

In de wedstrijd om het brons, tegen Paralympisch kampioen Litouwen, begon België opnieuw verschroeiend. Al snel kwam het op een 3-0 voorsprong. Net voor de rust maakte het team van coach Johan De Rick 4-0. In het begin van de tweede helft scoorde België als eerste, maar meteen daarna zette Litouwen zich ook voor de eerste keer op het bord. De Baltische staat kon de zwart-geel-rode muur nooit echt slopen. Het maakte twee doelpunten. België daarentegen scoorde nog vijf keer tegen : 9-2 !

Johan De Rick, nationale coach : "Ik ben enorm fier op de ploeg, ook zeer tevreden over de kwaliteit van het gebrachte spel. Het blijft natuurlijk een unieke prestatie. Onze ambitie was top 8, maar we wisten dat er mogelijkheden waren om verder door te stoten. Uitgezonderd Brazilië wonnen we de afgelopen jaren tegen meerdere favorieten. ’s Morgens tegen Duitsland maakten we teveel fouten en vooral verdedigend zat het niet goed. Nochtans was dit sinds het kampioenschapsbegin net ons sterkste punt. Tijdens de kleine finale konden we terug meer rust in het spel leggen en onze foutjes beperken. Ik ben enorm trots op mijn spelers. Bruno (NVDR Bruno Vanhove) heeft in Malmö het tornooi van zijn leven gespeeld!"

Tokio 2020

Deze bronzen medaille is het beste resultaat ooit voor het nationale herenteam op een WK. In 1978 werd het al eens vijfde. Vorig jaar pakte het team ook al brons op het EK.
De top-3 van dit WK wordt bovendien beloond met een ticket voor deelname aan de Paralympische Spelen van Tokio 2020. Het mannenteam was erbij op de Spelen van Peking 2008 en London 2012, maar miste op een haar na de Spelen van Rio.