WK ATLETIEK - Gitte Haenen 4de op de 100m in klasse T42

Gepost op 17 Jul. 2017

Afgelopen weekend ging het WK Para-atletiek van start in Londen. De eerste dag van het WK bracht meteen al 2 Belgische atleten aan de start: Basile Meunier en Joyce Lefevre. Zaterdag liep Ahmed Al Ksso de reeksen van de 100m in klasse T47 voor het Independent Team. Gitte Haenen sloot het weekend af met de finale van de 100m in haar klasse T42.

Vrijdag 14 juli, kwam Basile Meunier als eerste Belg in actie. Hij trad aan in de tweede reeks van de 800m in klasse T38. Hij finishte op de vijfde plaats met 2’23.59. Ondanks het feit dat deze prestatie niet voldoende was om zich te kwalificeren voor de finale, was Basile na afloop van de wedstrijd tevreden met zijn tijd.

Joyce Lefevre kwam vrijdag aan de start in de rechtstreekse finale van de 100m T34. Na een zeer snelle race eindigde Joyce Lefevre op de 8e plaats met een tijd van 22”12. De winnares van deze 100m, de Britste Hannah Cockroft, kon een nieuw wereldrecord op haar naam schrijven. Joyce had stiekem op meer gehoopt.

Zaterdag 15 juli kwam Ahmed Al Ksso in actie in de reeksen van de 100m in klasse T47. Ahmed Al Ksso is een Iraakse atleet die als vluchteling in België verblijft en deelneemt aan het WK Para-atletiek als lid van het Independent Paralympic Athletes (IPA) Team. Hij eindigde op de 8e plaats in 12”18, zijn beste tijd van dit seizoen.

Gitte Haenen was net als Ahmed Al Ksso aan haar proefstuk toe, voor de eerste keer nam ze deel aan een WK. Zondag 16 juli verscheen ze aan de start van de 100m T42 finale. Na een ongelofelijke inhaalrace, werd ze met een nieuw persoonlijk wereldrecord, 16”73, knap vierde. Ze was slechts vijf honderdsten trager dan de derde in de race, de Amerikaanse Scout Basset.

“Ik ben erg verrast met deze vierde plaats. Ik had de traagste persoonlijke besttijd van de finalisten en wou gewoon een goede tijd lopen”, zegt Gitte. “Ik begon net zoals de andere deelneemsters minder goed aan de wedstrijd. Na de start lag ik in laatste positie, maar perste er alles uit en kon zo nog terugkomen tot de vierde plaats. Net naast het podium belanden is zuur, toch is het wel een enorme voldoening. Lag de meet maar vijf meter verder (lacht). Op 1 september staat de Memorial Van Damme op het programma. Het is een hele eer om hieraan te mogen deelnemen, hopelijk loop ik daar opnieuw een goede tijd.”

Vanavond om 20u39 (Engelse tijd) verdedigt Peter Genyn zijn wereldtitel op de 400m T51. Ook Joyce Lefevre komt vanavond in actie. Om 19.50 (Engelse tijd) neemt ze deel aan de finale op de 800m in klasse T34.