Goalbal – België schrijft geschiedenis met bronzen EK-medaille

Gepost op 22 Sep. 2017

Op het Europees kampioenschap won ons nationale herenteam goalbal de match om het brons tegen Zweden met 5-2. De eerste medaille ooit voor ons land.

Het Finse Palujahti zet vandaag de slotdag in van het Europees kampioenschap goalbal. België kan terugkijken op een zeer mooi parcours. In de kwartfinale wonnen ze van Oekraïne, nadat ze een derde plaats neerzette in de groepsfase. De affiche van de halve finale bestond uit de Paralympische kampioen Litouwen. Een match die verloren werd door de Belgen, maar desondanks toonden ze hun strijdlust en bleven ze het de tegenstander moeilijk maken.
Vanmorgen streed ons land tegen Zweden om het brons. In de poulefase eindigde het onderling duel op 6-2 in het voordeel van de Zweden. Ondanks het verlies uit de vorige confrontatie, bleven de Belgen koel en geloofden ze in hun kansen. Georganiseerd en beheerst namen ze de match in handen. Met de rust in zicht liepen ze uit tot 3-1. De dominantie van België was ook in de tweede helft ruim aanwezig en breidden ze de kloof uit tot 5-2, wat meteen de eindscore is.

Deze medaille is historisch voor België, die tot dusver een vierde plaats op het EK van 1987 en 2007 kon voorleggen. Ook op de Paralympische Spelen van 1976 werd er nipt naast het podium gegrepen.

Voor de finale, was het tornooi al geslaagd voor ons land. Het behalen van een top-4 geeft recht op een ticket voor het wereldkampioenschap plus de zekerheid van aantreden in de A-divisie van Europa.

Johan De Rick, coach : “Ze hebben echt goed gespeeld. We dachten dat het een close game zou worden, maar de spelers hebben enorm goed verdedigd. Technisch waren ze sterk en ze hebben dat de hele match doorgetrokken. Ik ben enorm trots. Zweden was hier met de sterkste ploeg, net als alle landen want dit is een Europees kampioenschap. Dat wil niemand laten liggen. Die bronzen medaille is uniek in de Belgische goalbalgeschiedenis.”

Bruno Vanhove, speler:“Schitterend gevoel! Sinds 2003 speel ik goalbal en we doen al jaren mee met de betere landen maar die medaille bleef uit. Goalbal is over de hele wereld een sterk ontwikkelde Paralympische sport. Nu behalen we brons en dat is uniek voor de sport voor blinden en slechtzienden.
We controleerden van het begin tot het einde en verdedigden erg goed. We geloofden in een goed resultaat en hebben het waargemaakt."

Klison Mapreni, speler: “Dit is erg speciaal om mee te maken. De WK-kwalificatie was ons belangrijkste doel. Maar nu behalen we een derde plaats en dat is geweldig! Vanavond gaan we dit toch goed vieren."

De medaillespiegel van het Paralympic Team Belgium, behaald in Europese- en wereldkampioenschappen, staat nu op negen in 2017.