EPC2023: Bocciaspeler Francis Rombouts speelt voor de bronzen medaille op zaterdag 12 augustus

Gepost op 10 Aug. 2023

Van 8 tot 20 augustus vinden in Rotterdam (Nederland) de eerste European Para Championships plaats, een multidisciplinaire competitie die voor tien G-sporten de Europese kampioenschappen samenbrengt in dezelfde gaststad. In het boccia won Francis Rombouts op donderdag 10 augustus zijn kwartfinale. In de halve finale, later die dag, bleek Robert Mezik (WRK 11) uit Slowakije te sterk. Onze landgenoot speelt zaterdag 12 augustus om 11.40 uur om de bronzen medaille.

Francis Rombouts (WRK 13) kwam met een clean sheet uit de groepsfase en versloeg deze ochtend Marco Dekker (Nederland) in de kwartfinales (6-1). Onze landgenoot kon geen finaleplaats verzilveren, in de halve finale verloor hij van de Slovaak Robert Mezik met 8-0.

Francis blikt met een dubbel gevoel terug. "In de halve finale kwam ik traag op gang en kon ik nooit mijn spelniveau halen. Maar zaterdag is er een nieuwe kans, ik ga vol voor de bronzen medaille.”

Op het Wereldkampioenschap in Rio vorig jaar eindigde Francis Rombouts na een sterk toernooi net naast het podium. De Europese kampioenschappen in Rotterdam zijn dus een nieuwe kans voor de atleet van G-sport Vlaanderen om zijn eerste medaille op een groot tornooi te winnen.

Ook trainer Bas Van Dycke kijkt uit naar de kleine finale op zaterdag 12 augustus. Die vindt bovendien plaats in openlucht, ter promotie van de bocciasport. “De organisatie laat de kleine en grote finale doorgaan op het Schouwburgplein in Rotterdam. Ons doel was om deze finales te halen. Het is een uniek gegeven om daar te spelen en boccia op die manier op de kaart te zetten.”

Arno Van Praet (G-sport Vlaanderen), die uitkomt in de BC3-klasse, nam ook deel aan het individuele bocciatoernooi aan de zijde van zijn assistente Annelot Bervoets. Met een één overwinning en twee nederlagen in de groepsfase kon hij zich niet plaatsen voor de kwartfinales.

Het is de eerste keer dat de Europese kampioenschappen plaatsvinden. De multidisciplinaire competitie brengt tien G-sporten samen in dezelfde gaststad (Rotterdam). 17 Belgische atleten nemen deel in vier verschillende disciplines (boccia, G-boogschieten, G-badminton en G-wielrennen).

Volg de prestaties van de Belgische atleten op paralympic.be en op de sociale mediakanalen van Paralympic Team Belgium.