De medailles voor de Spelen van Parijs 2024 zijn bekend!

Gepost op 08 Feb. 2024

De medailles van de Spelen staan symbool voor topsportprestaties. Atleten die komende zomer op de Spelen sterk presteren, zullen een onvergetelijk souvenir kunnen meenemen naar huis. De medailles van de Spelen in Parijs bevatten namelijk een stuk origineel ijzer van de Eiffeltoren

Voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 mocht het Franse juweliershuis Chaumet de meest prestigieuze medailles in de sportwereld ontwerpen. Deze werden deze donderdag 8 februari onthuld.

Meer informatie

Eiffeltoren centraal in de medailles

De voorkant van de Paralympische medaille is een grafische lage hoekweergave van de Eiffeltoren. Om een onderscheid te maken tussen de drie medailles - goud, zilver en brons - zijn er lijnen gegraveerd op de randen van de medailles: I voor goud, II voor zilver en III voor brons. De woorden "Paris" en "2024" omlijsten de zijkanten van het monument en zijn gegraveerd in universeel braille, als eerbetoon aan de Franse uitvinder Louis Braille.

De andere zijde van de medaille bevat een origineel stuk ijzer van de Eiffeltoren in de vorm van een zeshoek. In de 20e eeuw werd het monument namelijk gerenoveerd. Bepaalde metalen elementen zijn sindsdien verwijderd en zorgvuldig bewaard. Deze stukken hebben een tweede leven gekregen en zullen nu het sportieve succes van de gemedailleerde atleten belichamen.

Medailles ontworpen als juwelen

Chaumet, wereldwijd bekend om zijn expertise, elegantie en belichaming van Frans vakmanschap, heeft de medaille geïntroduceerd in de wereld van de hoogstaande juwelen met een ontwerp dat gebaseerd is op drie inspiraties: de zeshoek, de straling en de zetting.

Op de medaille is het oorspronkelijke ijzer van de Eiffeltoren uitgesneden in een zeshoek, een geometrische vorm die doet denken aan Frankrijk. Het symbool herinnert aan de inzet van een heel land, ook buiten zijn hoofdstad, om historische Olympische en Paralympische Spelen te organiseren. Het stukje erfgoed heeft zijn oorspronkelijke kleur teruggekregen en is gemarkeerd met het embleem van de Spelen van Parijs 2024.

Op dezelfde zijde en rondom de zeshoek zijn op regelmatige afstanden fijne lijnen geprojecteerd om de medailles reliëf te geven. Dit creatieve idee belichaamt de invloed van Frankrijk tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 en die van de atleten van wie prestaties zullen schitteren in de ogen van de wereld.

Tot slot is de Eiffeltoren symbolisch verbonden met de medailles van de Spelen door het zetproces, een knowhow die traditioneel door Chaumet wordt gebruikt.

Een ambitie gedeeld met de Olympische Spelen

Sinds haar bid heeft Parijs 2024 dezelfde ambitie wat betreft de organisatie van de Paralympische Spelen als die van de Olympische Spelen. Na een gemeenschappelijke filosofie voor de openingsceremonies, het delen van dezelfde wedstrijdlocaties, één embleem en één fakkelontwerp, was het logisch dat de olympische en paralympische medailles een gemeenschappelijke zijde moesten delen: de zijde met het gezette ijzer van de Eiffeltoren.