Dag 9 - Zwemmen

Gepost op 15 Sep. 2016

Maarten Libin heeft in de klasse SB6 zijn ambities niet kunnen waarmaken op de 100m schoolslag. De zwemmer met een dubbele bovenbeenamputatie zwom naar een negende plaats en miste zo de finale op een haar na: 0.1 seconde was het verschil met de tweede. Ook Sven Decaesstecker ging niet door naar de finale. 

Zijn tijd 1:31.22 was de vierde tijd in zijn heat, maar in de tweede heat deden nog vijf zwemmers beter. Hij eindigde negende en miste met 0.1 seconde (op de Nederlander Van Hofweegen) de finale. "Ik zit met een vreemd gevoel", zei Maarten na zijn wedstijd. "Hier is niet uitgekomen wat er eigenlijk in mij zit." Ook de zwemcoach Greg Planckaert baalde na de race. "Ik ben er zeker van dat Maarten een stuk beter kan. Er zitten zwemmers in de finale die hij goed aankan. Bij Maarten zullen we duidelijk wat meer moeten werken op het ochtendzwemmen. Nu focussen we sterk op kwaliteit in het avondzwemmen." 

Maarten Libin is akkoord met die visie van zijn coach. "Mijn gevoel 's morgens is niet zo goed. Het is jammer, want ik had hier 's avonds veel beter kunnen doen. Maar die kans krijg ik nu natuurlijk niet meer." De zwemmer uit Gingelom moest even bekomen van zijn wedstrijd. De komende twee weken gaat hij rusten. 

Na Maarten kwam ook Sven Decaesstecker opnieuw in actie. Hij zwom de 400m vrije slag (S10). Sven tikte als zevende en laatste aan in 4:25.14. In de tweede heat zwom maar één zwemmer trager en zo eindigde de vlaggendrager van België voorlaatste. "Als ik zie dat de laatste tijd die doorgaat naar de finale 4:13.72 is, dan ben ik eerlijk met mijzelf: dat kan ik niet."

Voor Sven zit het zwemkampioenschap erop. Hoe blikt hij terug op zijn Spelen? "Ik was hier op niveau en zwom wel goede tijden. Op de wisselslag ben ik 's morgens misschien iets te diep gegaan, waardoor ik het 's avonds in de finale wat moeilijk kreeg. De Spelen sluit ik af met een goed gevoel. Nu wil ik nog eens proeven van het echte Rio."

Copyright foto's: BPC/Luc Dequick