G-roeien

Deze openluchtsport voor zowel mannen als vrouwen werd in 2008 een paralympische discipline, naar aanleiding van de Spelen van Peking, waar vier wedstrijden op het programma stonden.

De wedstrijden worden afgelegd in zeer specifieke en gereglementeerde boten: de skiff (één plaats), de double-scull (twee plaatsen) en de vier met stuurman. De bemanning van de laatste twee boten mag gemengd zijn. Bij elke wedstrijd bedraagt de af te leggen afstand 1000 meter.

Classificatie

Voor de internationale competities zijn er 3 sportcategorieën naargelang van de functionele capaciteiten van de roeiers:

  • PR1 (voorheen bekend als AS: armen en schouders): Tot deze klasse behoren roeiers met een hoge dwarslaesie.
  • PR2 (voorheen bekend als TA: armen en romp): Tot deze klasse behoren roeiers met een beperking aan de onderste ledematen.
  • PR3 (voorheen bekend als LTA: benen, romp en armen): Tot deze klasse behoren roeiers met een fysieke beperking, maar wel benen, romp en armen kunnen gebruiken. Ook roeiers met een visuele beperking behoren tot deze klasse.

Er zijn aanpassingen mogelijk aan de boten om ze stabieler te maken: bredere boten, boten met vlakke bodem, met vlotters, … Naargelang van de beperkingen kan overwogen worden om schoenbevestigingen, stoelen in schuim, aangepaste handgrepen enz. te plaatsen.

Internationale federatie

Bij paralympisch roeien worden de basistechnieken en de reglementen van de FISA (Fédération Internationale des Sociétés d’Aviron) nageleefd, in overeenstemming met het IPC (Internationaal Paralympisch Comité). De FISA zorgt voor een heel sterke integratie van het roeien voor personen met een beperking, aangezien de paralympische roeiers in het gezelschap van de olympische atleten deelnemen aan de wedstrijden voor de Wereldbeker en de Wereldkampioenschappen.

Liga's

Wilt u meer weten over het Paralympisch roeien in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.