Atletiek

Atletiek is een universele sportdiscipline die al vanaf de allereerste editie in 1960 in Rome op het programma van de Paralympische Spelen staat.

Atletiek omvat het grootste aantal atleten en onderdelen: nummers op piste (van sprinten tot lange afstanden), marathon op de weg, springen (hoogspringen, verspringen en hinkstapspringen), werpen (discuswerpen, kogelslingeren en speerwerpen) en gecombineerde sporten (vijfkamp).

De technische regels van de paralympische atletiekwedstrijden zijn gebaseerd op die van hun olympische tegenhangers. Er zijn enkele aanpassingen vereist, bijvoorbeeld wedstrijden met 'gids' voor atleten met een visuele beperking, loop- en werpwedstrijden in een rolstoel of het gewicht van de werptuigen.

Atletiek is een van de drie paralympische sporten (naast tafeltennis en zwemmen) met een aparte klasse voor atleten met een verstandelijke beperking.

België behaalde 4 medailles op de Spelen in Rio (twee gouden voor Peter Genyn en een zilveren en bronzen medaille voor Marieke Vervoort). Peter Genyn is vandaag een van de belangrijkste ambassadeurs van de Belgische paralympische beweging. Hij kreeg voor zijn indrukwekkende sportcarrière en zijn schitterende prestaties in 2016 de Trofee Victor Boin.

Classificatie

De classificatie in het atletiek wordt gedefinieerd door:

Een letter:

  • 'F' van 'Field', spring- en werponderdelen
  • 'T' van 'Track', looponderdelen

Een getal (hoe lager het getal, hoe zwaarder het functionele verlies):

  • Van 11 tot 13: atleten met een visuele beperking
  • 20: atleten met een verstandelijke beperking
  • Van 32 tot 38: atleten met hersenverlamming
  • Van 40 tot 46: atleten met dwerggroei (40-41) en atleten met amputaties (42-46)
  • Van 51 tot 58: atleten met een ruggenmergletsel

Internationale federatie

Op internationaal niveau respecteert het atletiek de regels van het I.A.A.F. (International Association of Athletics Federations), aangepast door het IPC (International Paralymic Committee) naargelang van de functionele en medische classificatie van de atleten.

Liga's

Meer over g-atletiek in België? Afspraak op de site van de twee leden van BPC: Parantee-Psylos en LHF.