Nieuws

Sven Decaesstecker laureaat Trofee Victor Boin 2011

De Nationale Trofee Victor Boin 2011, die de prestaties op internationaal niveau van een atleet met handicap bekroond, gaat dit jaar naar Sven Decaesstecker. De bij Bloso gecontracteerde zwemmer krijgt de trofee van 2011 toegekend op basis van zijn opmerkelijke prestaties in het afgelopen jaar, en bij uitbreiding zijn hele sportieve carrière.

De overhandiging van de trofee vindt plaats op 21 maart 2012 in het Sportimonium, gelegen in het Bloso-domein van Hofstade-Zemst.

Europees kampioen

In 2011 behaalde Sven Decaesstecker uitstekende resultaten op het Europees Kampioenschap van Berlijn. Zo veroverde hij bronzen medailles op de honderd meter rugslag en de vijf kilometer open water, en kroonde hij zich tot Europees Kampioen op de tweehonderd meter wisselslag.

De jury, onder toezicht van Roger Boin, kleinzoon van wijlen Victor Boin, heeft echter niet enkel aandacht voor de prestaties van vorig jaar, maar roemt ook de regelmaat die de atleet het afgelopen decennium in zijn prestaties heeft weten te leggen.
Reeds sinds 2001 behaalt Sven Decaesstecker medailles op Europese en wereldkampioenschappen. In 2012 hoopt de atleet met eremetaal uit Londen terug te kunnen keren.

Sven Decaesstecker werd in 2010 reeds verkozen tot Sportspress Paralympiër van het jaar en volgt op de erelijst van deze Nationale Trofee Victor Boin para-cyclist Wim Decleir op.

De Kortemarkenaar werd geboren op 31 mei 1985 in Torhout. Reeds op driejarige leeftijd begon hij met zwemmen. Op elfjarige leeftijd verloor hij zijn onderbeen na een amputatie ten gevolge van botkanker. Hij is lid van de sportclub GIDOS uit Gits (Hooglede).


Nationale trofee voor sporters met een handicap

De Nationale Trofee Victor Boin is een organisatie van Roger Boin en het Sportimonium. Een atleet met een handicap kan de trofee, die wordt uitgereikt sinds 1974, slechts één keer winnen in zijn of haar carrière.

De trofee werd genoemd naar de sportieve duizendpoot Victor Boin (1886-1974). Zo was Victor Boin ondermeer een succesvol atleet, sportjournalist, voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité en de eerste voorzitter van de Federatie voor Gehandicaptensport, thans het Belgian Paralympic Committee.

Als atleet nam Victor Boin deel aan de Olympische Spelen van Londen 1908, Stockholm 1912 en Antwerpen 1920. Hierbij was hij succesvol in waterpolo en schermen, waarbij hij in het totaal vier zilveren en één bronzen medaille behaalde. Deze medailles staan tentoongesteld – samen met andere trofeeën en memorabilia van Victor Boin – in het Sportimonium, in het speciaal daarvoor ingerichte ‘Cabinet Victor Boin’.

Het voorzitterschap van de Federatie van Gehandicaptensport vervulde Victor Boin tot zijn dood: hij bewonderde sporters met een handicap om de inspanningen die ze leverden en de wil die ze toonden. Te zijner nagedachtenis riep zijn echtgenote een trofee met zijn naam in het leven.

 


< Terug